A casco magas havi díjára sok minden van hatással a megvételre kiválasztott autótípustól kezdve a vásárló autóvezetői tapasztalatáig. Mivel azonban gyakran jelentős kiadást okozna ennek a kifizetése, ezért sokan a casco nélküli szerződés mellett döntenek. Ez rövidtávon spórolás, hosszútávon azonban ráfizetés is lehet. A casco-mentes konstrukcióval a finanszírozásban résztvevő összes szereplő kockáztat, de legfőképpen az autóvásárló.

A kockázat mellett azonban a casco-mentesség ma már nem is olyan remek spórolási lehetőség. A vásárló ugyanis ebben az esetben is fizet, előfordulhat, hogy jóval többet is. Egyfelől ott van az egyszeri kockázati kamatfelárral növelt magasabb havi törlesztés. Ezzel az autóvásárló még kevesebbet fizet ugyan, mint törlesztő részlet és a casco biztosítás együttesen, de a casco-mentes konstrukciók valódi hátránya nem is itt van.

Az igazi kockázatot az jelenti, hogy bármi baj történik az autóval (pl. lopás, totálkár, töréskár), a tulajdonos igen kényelmetlen helyzetbe kerülhet. Amellett ugyanis, hogy akár az autóját is elveszítheti, az addig ki nem fizetett kölcsön összegével is adós marad. Minden költséget neki kell zsebből, egy összegben kifizetnie. Ha azonban nem rendelkezik tartalékokkal, és képtelen a fizetésre, akkor a szokásos, igen kellemetlen végrehajtási ügymenet kezdődik el (pl. fizetésből letiltás, értéklefoglalás).

Persze vannak esetek, amikor alacsony a kockázati tényező (pl. vidéken, ahol kisebb a forgalom, alacsony a lopások száma, és nem az utcán parkol az autó), ilyenkor talán tényleg felesleges a casco. De azért az újautó-tulajdonosok 90%-a még így is megköti. A használt autókra kötik meg ritkábban, mert a gépkocsi alacsonyabb értéke mellett a casco hasonlóan magas, mint egy új gépjármű esetén. Aki viszont nap, mint nap használja az autóját - még ha használtan is vette azt -, annak mindenképpen érdemes casco-t kötnie.

Autóvásárlás esetén, mielőtt beleugranánk egy casco-mentes konstrukcióba, mindenképpen tájékozódjunk. Az autókereskedők, valamint a finanszírozást nyújtó cégek, mivel az ő érdekük is ezt kívánja, tájékoztatást nyújtanak a casco-mentes konstrukció veszélyeiről. Biztosítási alkusz segítsége is igénybe vehető. Az alkusz az ügyfél érdekeit képviseli, segít megtalálni a minőségben, árban és szolgáltatásokban legkedvezőbb biztosítási megoldást. A legtöbb márkakereskedő szerződéses kapcsolatban áll valamelyik alkuszcéggel, így az ügyfél az új autó vásárlásakor nem csak a finanszírozásra, de az autó biztosítására is kap ajánlatot.